Wyposazenie sklepu zabka

Aby zacząć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, meble i akcesoria są potrzebne w markecie z produktami mięsnymi?

 

Przede każdym trzeba zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w których gromadzi się i buduje produkty mięsne do sprzedaży. Jest wiele sposobów chłodni, które sprawdzą się w handlu: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Podobnie jest z urządzeniami mrożącymi, w których pozostawia się mięso – wśród nich dokłada się witryny, zamrażarki, wyspy albo same szafy mroźnicze. Dobrym programem, zwłaszcza w niższych placówkach, jest zakup lodówko-zamrażarek, pełniących rolę magazynu na ponadprogramową partię towaru.

oprawa oświetleniowa ledZwieszane oprawy oświetleniowe led EX ATEX | GRUPA WOLFF

Dodatkowy towar warto konserwować nie wyłącznie w składzie, ale jeszcze w podręcznej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Zapisuje się ją pod wystawą, dzięki czemu łatwo można uzupełniać materiał na półkach ekspozycyjnych. Niezbędna istnieje zarówno lada ekspediencka, na której wycina się i ładuje towar. W szybszych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo przydatne jest stanowienie pomieszczenia chłodniczego ze stałą, odpowiednio niską temperaturą, dostarczającego do składowania towaru.

Pozostały sprzęt obowiązujący w biznesie mięsnym to rola, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna wynosić odpowiednio wysoki plus ważny wyświetlacz, tak żeby zarówno sprzedawca, kiedy również użytkownik mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem potrzebny jest do krojenia mięsa z kością. Również jest z nożami do cięcia mięsa, też nie warto na nich dbać. Z zmianie dobra krajalnica powinna posiadać regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic spowodowane są z chromowanej stali węglowej czy stali nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto pomocne jest zaopatrzenie się w wilka do mięsa, człowieka do prowadzenia mięsa na wymaganie klienta. Przecież nie jest to konieczny element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych potrzebna jest jeszcze kasa fiskalna, środki dezynfekujące, myjące i owadobójcze, pojemniki do magazynowania towaru i dodatkowe meble sklepowe. Konieczne istnieje same zainstalowanie klimatyzacji, która potrzebna jest w utrzymaniu optymalnej temperatury w klasy sprzedaży – szczególnie latem. Duże istnieje jeszcze oświetlenie, które potrafi znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor mięs i wędlin znajdujących się na wystaw.