Wyposazenie hoteli sklep

Aby zacząć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, sprzęty oraz dodatki są potrzebne w interesie z produktami mięsnymi?

Przede każdym powinien zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w jakich przechowuje się i wykonywa produkty mięsne do sprzedaży. Jest mnóstwo rodzajów chłodni, które sprawdzą się w interesie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Podobnie jest z narzędziami mrożącymi, w jakich utrwala się mięso – wśród nich mówi się witryny, zamrażarki, wyspy czy te szafy mroźnicze. Dobrym pomysłem, szczególnie w krótszych placówkach, jest kup lodówko-zamrażarek, pełniących funkcję magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto przechowywać nie tylko w magazynie, lecz zarówno w podręcznej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Przenosi się ją pod wystawą, dzięki czemu śmiało można uzupełniać artykuł na półkach ekspozycyjnych. Potrzebna jest wyjątkowo lada ekspediencka, na jakiej kroi się i ładuje towar. W popularniejszych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo niezbędne jest bycie pomieszczenia chłodniczego ze zwykłą, odpowiednio niską temperaturą, służącego do magazynowania towaru.

Pozostały sprzęt obowiązujący w zakładzie mięsnym to wartość, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna być dość wielki i pewny wyświetlacz, tak by zarówno sprzedawca, jak a użytkownik mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem konieczny jest do krojenia mięsa z kością. Również jest z nożami do cięcia mięsa, ponadto nie warto na nich dbać. Z zmian dobra krajalnica powinna posiadać regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic przygotowane są z chromowanej stali węglowej albo stali nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto wskazane jest wyposażenie się w wilka do mięsa, człowieka do mielenia mięsa na życzenie klienta. Jednakże nie jest to poważny element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych potrzebna jest także kasa fiskalna, środki czyszczące, myjące i owadobójcze, pojemniki do składowania produktu i dodatkowe meble sklepowe. Pomocne jest również zainstalowanie klimatyzacji, która potrzebna stanowi w utrzymaniu odpowiedniej temperatury w klasy sprzedaży – szczególnie latem. Drogie istnieje także oświetlenie, jakie potrafi znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor mięs i wędlin dostających się na wystawie.