Worki prozniowe 30x40

Pakowanie artykułów spożywczych w styl próżniowy, stanowi samą z najefektywniejszych dróg bezpiecznego przechowywania żywności. Produkty należy pakować w dość do ostatniego przeznaczone woreczki próżniowe.
Do pakowania próżniowego najczęściej zajmuje się gładkie worki typu PA/PE. Są toż niedrogie opakowania, widoczne w nietypowych rozmiarach, oraz grubościach. Worki powinny istnieć niezmiernie interesującej kondycji, pozbawione smug i przebarwień. Wybór woreczka związany jest od produktu, który zawiera być zapakowany. Do pakowania bardzo twardych serów, lub kości, polecane jest wykorzystanie woreczków o najwyższych parametrach grubości, ponieważ są mniej odporne na rozerwanie. Grubszych worków bierze się również do pakowania towarów szybko brudzących się, przeznaczonych do ekspozycji, lub gdy są być długo przechowywane. Woreczki PA/PE, dedykowane są dla pakowarek komorowych i używane do pakowania mięsa, wędlin, ryb, serów, warzyw, oraz indywidualnych materiałów. Najczęściej z technologie pakowania próżniowego za pomocą pakowarek komorowych, korzystają zakłady przetwórstwa spożywczego, gdzie pakuje się duże grupy żywności, także wielkie sieci handlowe, czy magazyny. Warunkiem jest poważny wydatek zakupu pakowarki komorowej.
Różnym rodzajem opakowań próżniowych, są woreczki moletowane. Taki sposób folii, dany stanowi dla urządzeń bezkomorowych, które zapewniają do pakowania niewielkich partii produktów. Woreczki moletowane, są z pewnej, lub obu stron przetłoczenia, które potrafią liczyć różnorakie wzory, np. kropki, linie, kratki, itp. Istnieje obecne niezbędne, aby sprawnie odprowadzić powietrze, ponieważ pakowanie bezkomorowe podejmuje się na zewnątrz, oraz do urządzenia, montowany jest wyłącznie brzeg folii, w obiekcie zgrzania. Woreczki tego modelu, podawane są w formie rolki, dzięki temuż mocna zdobyć opakowanie dowolnej długości, co idzie na pakowanie produktów o dłuższych kształtach np. kiełbasy, lub ryby. Pakowarki bezkomorowe poświęcone są specjalnie dla gospodarstw domowych, małej gastronomi, oraz niewielkich sklepów. Koszt zakupu jest lekki, waha się od kilkudziesięciu do jakiś półtora tysiąca, w relacji od producenta.
W domach mięsnych, często wykorzystuje się worki termokurczliwe. Ukazują się wysokim połyskiem i parametrem obkurczu powyżej 40 %. Dzięki temu wiązane mięso wygląda estetycznie, co mami uwagę klienta.