Traktor i maszyna wilkowice 2012

Każdy zakład, angażujący się przetwórstwem mięsa, ma wśród swoich maszyn słynnego wilka. Maszyna wilk rozdrabnia ciało i wydaje je do dalszej obróbki. Przyjrzyjmy się szczegółowo, w który styl jest urządzenie, jakie są jego charaktery też kiedy w korzystny sposób czyścić maszynę, aby była bezawaryjnie przez lata.

 

Wilk nie dzieli się daleko od tradycyjnej maszynki do ciała, którą wielu Polaków bierze w bezpośrednich domach. Podstawowa różnica to pewnie poziom i odporność przerobowa, a jeszcze lepsza konstrukcja i wsparcie elektromechaniczne (wiele domowych maszynek działa na “korbkę”). Obsługa urządzenia nie jest niebezpieczna, należy uważać chociaż pewne przeszkolenie z zakresu BHP i praktyce w przemyśle spożywczym. Duże istnieje i przygotowanie stanowiska przez podjęciem działalności.

Interesujący wpis

Wilk produkuje się z niewiele pierwszych elementów: gardzieli, do której dajemy mięso wraz z dodatkami; ślimaka, który sukcesywnie przesuwa podstawa do mielenia oraz zestawu tnącego, rozdrabniającego mięso i usuwającego je na zewnątrz, do podstawionego pojemnika. W prowadzeniu mięsa pomagają akcesoria: popychacz, nakrętka ryglująca czy antypoślizgowe nóżki.

Większość maszyn do mielenia mięsa typu wilk zbudowanych jest ze określeni nierdzewnej. Dotyczy to z wysokich wymogów w obszarze obsłudze maszyn w sklepach garmażeryjnych. Stałe narażenie na wilgoć i realizowanie innych substancji, w tym ponad soli, nie pozostaje bez nacisku na procesy maszyny. Wilki ze zwykli nierdzewnej myją się łatwo i pewnie służą przez lata. Wystarczy woda i przyjemne środki myjące (uwaga – nie należy stosować kwasów), a potem – dokładne wysuszenie części. Dany w organizacji ślimak napędzany jest przez zębatą przekładnię, a stworzenie go także ze pewni nierdzewnej gwarantuje skuteczną pracę. Większość maszyn jest zobowiązanie dodatkowo w sukcesie zaniku napięcia, też się wyłączają.

Wśród wilków podawanych w przemysłowej obróbce garmażeryjnej, możemy wymienić trzy typy, ze względu na okres skomplikowania budowy, i co wewnątrz tym idzie – skuteczności mielenia. Wspomniany wysoce mechanizm, zwracający się z trzech części, to gatunek podstawowy. Na targu odpowiedzialne są również wilki wzbogacone o szarpak, umożliwiający jeszcze skuteczniejsze rozdrobnienie mięsa. Trzeci spośród nich z zmiany jest także szarpak oraz dodatkowy nożyk i sitko.