Home Technika Profesjonalne maszynki do mielenia mięsa

Profesjonalne maszynki do mielenia mięsa

Marzec 11, 2016

http://www.polkas.pl

Gdy chcemy kupić przyrząd do mielenia mięsa zazwyczaj w sklepie posługujemy się terminem maszynka do mięsa. Lecz warto wiedzieć, że w przemyśle spożywczym duże maszynki, które służą do rozdrabniania mięsa noszą także nazwę wilki do mięsa. Zadaniem takich maszynek jest rozdrobnienie surowca, czyli mięsa, które w następnej kolejności pójdzie do dalszej produkcji.

Wilki do mięsa są to bardzo duże maszynki. Posiadają solidną obudowę, która jest zbudowana ze stali nierdzewnej, lub wysokiej jakości aluminium, oraz gardziel z podajnikiem ślimakowym. Ponadto wyposażone są w noże, szarpak, siatki, które są dobierane w zależności od gatunku mięsa. Im lepsze gatunkowo mięso, tym grubszej siatki należy użyć. Natomiast mięso gorszego gatunku np. ścięgniste powinno być rozdrabniane na mniejszych oczkach siatki. Jest to sprzęt niezbędny w restauracjach, stołówkach i wszystkich innych lokalach gastronomicznych, gdzie odbywa się zborowe żywienie. Takie profesjonalne duże maszynki do mięsa sprawdzą się znakomicie nie tylko w lokalach gastronomicznych, ale również w sklepach nie tylko wielkich, ale też tych mniejszych. Wilki do mięsa, to urządzenie niezbędne w zakładach przetwórstwa mięsnego o średniej i małej wielkości, gdzie dokonuje się rozdrabniania mięsa w celach przygotowania go do dalszych zabiegów np. na kiełbasy, czy wędliny faszerowane rozdrobnionym i przyprawionym mięsem. Maszynki mogą stanowić również wyposażenie kuchni w gospodarstwach domowych. A szczególnie wtedy, gdy posiadamy liczną rodzinę, albo prowadzimy działalność agroturystyczną, lub wtedy, gdy nie nabywamy w sklepach gotowych wędlin, tylko wytwarzamy je sami do użytku domowego. Na rynku istnieje duży wybór tego asortymentu, który jest zróżnicowany pod względem wagi, mocy, pojemności. Jak również zróżnicowany cenowo, co daje możliwość nabycia maszynki do mięsa takiej, jaka nam najbardziej odpowiada. Takie maszynki są niezwykle przydatne, gdyż znacznie skracają czas przygotowywania potraw, a szczególnie wtedy, gdy w grę wchodzi ich spora ilość. Ręczne mielenie oprócz tego, że zabiera czas, to jeszcze wyczerpuje człowieka fizycznie. Dlatego tym bardziej warto nabyć elektryczną maszynkę do mięsa.


POLKAS
Pasternik 94, 31-354 Kraków
12 634 05 44
http://www.polkas.pl

0 comment

Leave a Comment