Home Przemysł Na czym polega produkcja czekolady?

Na czym polega produkcja czekolady?

Lipiec 7, 2015

http://www.mikroskopy.pl/termowizja

Czekolada jest jednym z najbardziej znanych przysmaków. Znajduje różnorakie zastosowania w kuchni, podaje się ją w wielu wersjach. W niemal każdym sklepie można dostać wyroby czekoladowe w rozmaitych postaciach. Popularna jest zarazem czekolada mleczna jak i gorzka.
Produkcja czekolady jest procesem dość skomplikowanym. Pierwszym etapem jej wytwarzania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest poddane obróbce termicznej, podczas której pozbawia się je bakterii. Następnym krokiem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta  jest rozdrabniana, a w wyniku tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie składniki są odpowiednio dozowane, w zależności od tego jaki wyrób chce się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana dalej w procesie automatycznym. Po przejściu tych procesów ma ona postać sypką, którą nazywa się prószem. Jest on poddawany procesom konszowania. Do produkcji czekolady niezbędne jest użycie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej wykorzystywane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do głównego etapu produkcji czekolady używa się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania odbywają się zarówno na sucho jak i na mokro. Proces konszowania na sucho jest głównym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap produkcji odbywa się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego pomocą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i charakterystyczny połysk.

0 comment

Leave a Comment