Ksiazki o produkcji czekolady

Czekolada stanowi jedynym spośród najbardziej modnych przysmaków. Znajduje różnorakie użycia w kuchni, podaje się ją w wielu wersjach. W nieomal każdym sklepie można zdobyć wyroby czekoladowe w rozmaitych postaciach. Ciekawa jest dodatkowo czekolada mleczna kiedy również mocna. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym czasem jej tworzenia jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest zależne obróbce termicznej, podczas której bierze się je bakterii. Następnym krokiem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, i w finale tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie elementy są odpowiednio dozowane, w zależności od tegoż który wyrób wybiera się uzyskać. Miazga jest mielona dobrze w mechanizmie automatycznym. Po ukończeniu tych procesów zajmuje ona osoba sypką, którą wspomina się prószem. Stanowi on poddawany procesom konszowania. Do prac czekolady potrzebne jest skorzystanie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej polecane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do głównego etapu produkcji czekolady bierze się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania robią się także na sucho jak natomiast na mokro. Proces konszowania na sucho jest głównym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap produkcji odbywa się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego uwagą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najniższych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i niepowtarzalny połysk.