Kasa fiskalna n

Kuchnia polska buduje się w przewag na daniach mięsnych. To od sposobu w jaki dokonamy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz obiad będzie przypadkiem lub porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed przygotowaniem. Nie dokładnie prowadzić tego, że mamy zamiar schować je do lodówki, gdyż w trakcie mycia przenosimy na jego powierzchnię niebezpieczne bakterie, jakie mogą przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Podobnie warto pamiętać o higienie w wypadku wszystkich przedmiotów (noże, deski do cięcia), z jakimi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i dodawanie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temuż po przyrządzeniu będzie ono mocne i słabe. Do krojenia mięsa powinniśmy zawsze używać ostrego noża. Dobrym systemem jest jego każdorazowe ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Istnieje wtedy ważne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i styl.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy sprawić z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu lub nowych ziół i przypraw. Żeby marynata tak się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony pewno się wtedy okazać rozdrabniacz do ciała. Dzięki niemu mięso lepiej wchłonie przygotowaną przez nas marynatę także będzie znakomitsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i dusząc, warto pamiętać, że na im niższym ogniu będziemy to robić, tym tak. Mięso wiąże się w grupie z białka i tłuszczu, dlatego za krótka oraz szeroka temperatura powoduje, że staje się ono szorstkie i łykowate. Smażąc je na mniejszej temperaturze sprawimy, iż będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by mięso było co każdy czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu weźmie ono swoją soczystość i dodatek.