Kasa fiskalna gofin

Zgodnie z założeniem do końca roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na myśl osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej i rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był zobowiązany do ewidencjonowania sprzedaży na kasach rejestrujących. Jak przemieniły się te przepisy? Czy kasa finansowa w pozycjach gastronomicznych jest podstawowa?

Od roku 2015 powyższe przepisy przestały być zastosowanie do twarzy zatrzymujących się prowadzeniem małych barów, domów z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W kwestia obowiązujących przepisów prosta tego nie dopasowuje się również wobec podmiotów świadczących usługi związane z pożywieniem w stacjonarnych placówkach gastronomicznych. Chodzi tu również o te, które mówią nasze usługi sezonowo. Podobna sprawa jest w wypadku podmiotów przejmujących się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych odbiorców. W układu ze zmianą przepisów w 2015 roku, na dobę dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do korzystania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W współczesnej sytuacji nie ma znaczenia wielkość lokalu, czy stanowi ostatnie znakomita restauracja, lub też mały bar, czy pracuje sezonowo czy cały rok. Przedstawiania nie pamięta także wysokość osiąganego wpływu. Na uwadze należy pamiętać fakt, że ustawodawca pomyślał o stanie na wprowadzenie takich kwot w sferze gastronomicznej. Stąd też kasę patrzącą w lokalu gastronomicznym powinien było wprowadzić najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do ostatniego dnia kasa wymagała istnieć już zafiskalizowana, zaprogramowana, gotowa do produkcji, a też zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna również być zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z innymi stawkami VAT dla artykułów z drugich kategorii.  Był to normalny powód do wzięcia z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W sukcesie oferowania usług gastronomicznych, że do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w naszej praca 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do wycofania z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, jednakże nie w grudniu chociaż w listopadzie, to kasę fiskalną musiał wkroczyć do 1 lutego 2015 roku. Na wycieczkę zasługuje również fakt obowiązku wprowadzania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Przecież w współczesnych terenach kasę rejestrującą należy włożyć w procesie 2 miesięcy oczekując z końca miesiąca, w którym stała przeprowadzona pierwsza pomoc gastronomiczna.