Home Technika Jak przygotować deskę serów?

Jak przygotować deskę serów?

Marzec 16, 2016

Wszyscy lubimy zapraszać gości i częstować ich najbardziej wyszukanymi daniami. Niestety, na ogół jesteśmy zapracowani i zaczynamy brać się za przygotowywanie naszego wystawnego poczęstunku w ostatniej chwili. Okazuje się jednak, że często najprostsze rozwiązania są najlepsze. Dlatego warto zastanowić się nad przygotowanie dla gości deski serów.


Dobór serów
Jeżeli mamy tylko taką możliwość, warto zaserwować sery zrobione z różnych rodzajów mleka: krowiego, owczego i koziego. Dobrym rozwiązaniem jest również ułożenia ich regionami. Pozwoli to naszym gościom poznać potrawy z miejsc, w których często jeszcze nie byli. Warto na taką okazję być również przygotowanym teoretycznie i wzbogacić przyjemną degustację historią każdego z podawanych serów. Najważniejsze jednak, by zachować porządek smaków. Na desce powinniśmy oddzielić sery ostre od łagodnych. Dlatego jest ułożyć je zachowując odpowiednią aranżację.

Aranżacja
Sery układamy w okręgu, zaczynając od najłagodniejszego (najlepiej ułożyć go na godzinie 12), stopniowo przechodząc do coraz ostrzejszych. Dzięki temu nasi goście poczują subtelne różnice w smaku i aromacie poszczególnych produktów.

system cdn xl

Estetyka
Sery możemy podać na specjalnej, przeznaczonej do tego desce, która kupimy w większości sklepów oferujących zastawy stołowe. Możemy również użyć do tego kamiennej podstawki lub drewnianej deski, pamiętając jednak o tym, że musi być ona przeznaczona tylko do tej czynności. Część serów, szczególnie tych dojrzewających, dobrze jest zaserwować w grubszych cząstkach. Inne możemy podawać w plastrach. Tutaj nieocenione będą krajalnice do sera, które pozwolą nam pokroić ser w cienkie i estetyczne plastry.

Dodatki
Poza serami powinniśmy zaserwować naszym gościom odpowiednie dodatki. Mogą być to orzechy, oliwki, żurawina, konfitura z jarzębiny, rodzynki i suszone morele. Wszystkie dodatki dobrze jest umieścić w osobnych miseczkach, żeby nie wymieszały się z serwowanymi przez nas serami. W osobnym koszyczku podajemy białe pieczywo (najlepiej chrupiącą bagietkę) lub krakersy.

Odpowiednie wino
Do deski serów powinniśmy zaserwować również odpowiednie wino. Najprostszym sposobem będzie wybranie wina pochodzącego z tego samego regionu, co podawane przez nas sery.


POLKAS
Pasternik 94, 31-354 Kraków
12 634 05 44
http://www.polkas.pl

0 comment

Leave a Comment