Gry w hodowanie zwierzat

Sam termin mięso używany istnieje na ogół w miejscu kulinarnym oraz posiada definicję konglomeratu tkanek, z jakich pierwszą jest tkanka mięśniowa, wykonywana ze zwierząt rzeźnych lub łownych. Większość ludzi kontynentu europejskiego uważa ciało za drink z podstawowych czynników pożywienia wzbogacającego codzienną dietę w białko, zaś hurtownie mięsa odpowiadają za dostarczanie klientom produktów pochodzenia zwierzęcego.  Mięso jako czynnik ludzkiego pokarmu jest już z czasów prehistorycznych, kiedy spożywanie białka zwierzęcego zaprezentowało się ekonomicznym środkiem na dostarczanie organizmowi sporych dawce energii. Prawdopodobnie doświadczenie na jedzenie mięsa spotkało więc w stopniu zlodowaceń, kiedy niestety było zająć pokarm roślinny i jedzenie mięsa stawało się jednym z ważnych elementów przetrwania.

Działalność hurtowni mięsa bywa współcześnie bojkotowana przez inne ruchy wegetariańskie, których ludzie mają jedzenie przetworów mięsnych za pracę nieetyczną, gdyż będącą konsekwencję zabijania organizmów ludzkich. Powstanie wegetarianizmu zostało spowodowane zwróceniem opinie na wymiary humanitarne i zdrowotne produkowania jedzenia opartego na uboju zwierząt rzeźnych, a często zwierząt produkowanych w warunkach hodowli przemysłowej. Istnienie wegetarianizmu poniekąd zagraża istnieniu hurtowni mięsa, bowiem stanowi to rzecz propagująca dietę bezmięsną. Otóż mianem wegetarianizmu kwalifikuje się świadome i celowe wyłączenie z stałej diety mięsa, w ostatnim ponad ryb oraz owoców morza.

Weganizm jest najbardziej radykalny odłam wegetarianizmu, który polega na unikaniu jakichkolwiek artykułów pochodzenia zwierzęca, lub nie tylko mięsa, a też jajek, mleka i przetworów mlecznych. Stanowi obecne system życia połączony z dobrymi ruchami wyznaniowymi, albowiem sam wegetarianizm rozwinął się w II millenium p.n.e. na obszarze subkontynentu indyjskiego, gdzie miał charakter stricte religijny. Europejscy wegetarianie pojawili się tylko w VI wieku p.n.e., zaś za inicjatorów praktykowania diety bezmięsnej jako nieetycznej zakłada się Pitagorejczyków. Pomimo wielu racji natury moralnej i odpowiedniej dotyczących wegetarianizmu, nadal część ludzi je mięsa z ostatnich jedynych przyczyn, co w porze lodowcowej. Zanim nie zostaną opracowane satysfakcjonujące dla konsumentów odpowiedniki produktów białkowych pochodzenia zwierzęcego, spożywanie mięsa nadal będzie standardem, a hurtownie mięsa jeszcze przez duży termin będą cieszyły się dużą rzeszą klientów.