Drukarka fiskalna java

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami niniejszy tekst jest dla Ciebie. Od 2015 roku każda osoba realizująca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma obowiązek rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wysokości swoich obrotów.

W realizacji w domach gastronomicznych możemy spotkać dwa zasadnicze rodzaje urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, którą należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, gdyż nie zajmuje ona nawet własnej klawiatury. To nowe rozwiązanie kierowane jest w długich restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zazwyczaj nie są programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna być kilka podstawowych cech, odróżniających ją z zwykłej kasy fiskalnej i umożliwiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona wytrzymałość na zalanie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i czytelną obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla mężczyzny jaki z niecierpliwością czeka przy stoliku na indywidualne rozliczenie. Dodatkowym argumentem jest droga zapisu elektronicznej kopii paragonu, zezwalająca na zapisywanie wydruków np. na stronie pamięci, co powiększa ich zbieranie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna zawierać dobre wymiary, zezwalające na jej swobodne użytkowanie na ladzie czy przy stołach oraz przenoszenie po całym domu, a jeszcze nowy i popularny design. Oprogramowanie gastronomiczne kupi na prawdziwe monitorowanie sprzedaży i szczegółowe rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej znaczy dla wielu rozpoczynających działalność drink z popularniejszych nakładów, więc warto wspomnieć, że przy spełnieniu kilku warunków można dostać na ten obowiązek ulgę, mającą nawet 90% ceny kasy. Warto i dobrze wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, żebym być oferta jej przetestowania oraz szkolenia gości z myśli jej zużywania i jedności z magazynami do obsługi punktów restauracyjnych.