Home Technika Dlaczego warto stosować pakowarki próżniowe?

Dlaczego warto stosować pakowarki próżniowe?

Marzec 10, 2016

Każdy z nas przechowuje żywność. Aby zachować jego jak najdłuższą świeżość stosujemy różne metody. Używamy lodówek oraz zamrażarek lub zamykamy szczelnie w słoikach. Niestety zamrażarki zajmują bardzo dużo miejsca a zamrożona żywność traci smak i wartości odżywcze. Na szczęście jest rozwiązanie tego problemu. Pakowanie próżniowe jest coraz popularniejsze w polskich domach. Jakie zalety ma taka metoda i dlaczego zyskała sobie tak wielu sympatyków?

Najistotniejszą zaletą pakowania próżniowego jest znaczne wydłużenie czasu przez jaki żywność może być przechowywana. Naturalnie po takim zabiegu również możemy zamrozić produkty, a tym samym jeszcze bardziej przedłużyć zdatność do spożycia. Żywność pakowana próżniowo zachowuje swój smak, zapach, kolor oraz wartości odżywcze. Dodatkowo takie opakowanie zajmuje bardzo mało miejsca. Tak przygotowane produkty możemy śmiało zabrać na dłuższą wyprawę lub po prostu przechować w domowej spiżarni. Pamiętajmy, że marnowanie żywności jest plagą dzisiejszych czasów. Aż strach pomyśleć ile jedzenia ląduje na śmietnikach, kiedy niektórzy umierają z głodu. Z tego powodu zacznijmy dbać o nasze pożywienie i odpowiednio zabezpieczajmy zapasy. Turbovac to maszyna próżniowa, która jest bardzo prosta w obsłudze i poradzi sobie z nią każdy. Wystarczy przeczytać instrukcję obsługi, aby poznać wszystkie jej możliwości. Proces ten jest bardzo szybki i już po kilku chwilach uzyskamy gotową paczkę. Woreczki do próżniowego przechowywania żywności dostaniemy w sklepie razem z maszyną do pakowania próżniowego. Ceny takich urządzeń znacznie spadły i teraz już każdy może sobie na nie pozwolić. Już teraz zacznij dbać o jakość przechowywanych produktów. Nie ważne czy jest to zwykłe mięso, ryba czy nawet chleb, zapakować możesz praktycznie wszystko. Taki zakup z całą pewnością spotka się z aprobatą naszych bliskich i znajomych. Przecież wszystkim nam leży na sercu dbanie o środowisko, któremu wyrzucanie jedzenia nie służy. Pamiętajmy, że będzie to miało pozytywny wpływ również na nasz domowy budżet. Taka inwestycja to krok w dobrą stronę.


POLKAS
Pasternik 94, 31-354 Kraków
12 634 05 44
http://www.polkas.pl

1 comment

1 comment

Seba Wrzesień 6, 2016 at 9:46 am

Pracując w branży gastronomicznej najważniejsza jest jakość serwowanego jedzenia. To potrawy decydują o renomie i prestiżu danego lokalu. Kluczową kwestią jest zatem nie tylko wybór i kupno wartościowych produktów, ale również sposób ich przechowywania, aby żywność jak najdłużej pozostawała świeża. Na szczęście współczesna technologia jest na tyle zaawansowana, że nie stanowi to już dużego problemu. Oprócz lodówek, zamrażalek, obowiązkowym wyposażeniem każdej kuchni restauracyjnej są pakowarki próżniowe, które szczelnie opakowują dany produkt, bez dostępu do powietrza. 

Leave a Comment