Home Technika Co zaliczamy do wyposażenia gastronomicznego?

Co zaliczamy do wyposażenia gastronomicznego?

Maj 31, 2016

Rodzaj działalności gospodarczej polegającej na prowadzeniu restauracji, stołówek, barów, bądź jakichkolwiek innych placówek żywienia zbiorowego nosi wspólną nazwę gastronomii. Taką samą nazwą określamy sztukę przyrządzania potraw, jak również podawanie potraw. Cała działalność gastronomiczna oparta jest o wiedzę kulinarną dotyczącą nie tylko gotowania, ale również dotyczącą wartości odżywczej produktów i serwowanych dań. Każdy lokal, by działać musi posiadać odpowiednie wyposażenie.

Zobacz na mój blog

Czym jest wyposażenie gastronomii ? W skład pojęcia „wyposażenie gastronomii” wchodzą nie tylko urządzenia i akcesoria gastronomiczne. Lecz również różnorodne maszyny, meble, odzież kucharska, itd. Jak widać jest to bardzo szerokie pojęcie. Ale takiego wyposażenia potrzebuje każdy bar, hotel, restauracja, stołówka. Nieważne jaki jest typ kuchni i jaką kuchnię serwuje swoim gościom. Bez względu na to, czy będzie to lokal wegetariański, wegański, czy kuchnia azjatycka, czy polska, to i tak wyposażenie gastronomiczne będzie niezbędne. Różnica jego będzie polegać tylko na tym, jakie dania będą tam podawane. Nieco inne wyposażenie będzie posiadać duża restauracja, a inne niewielki bar z kebabami. Wyposażenie obejmuje specjalistyczne urządzenia w zależności od prowadzonej działalności gospodarczej. Zazwyczaj w skład wyposażenia wchodzą urządzenia elektryczne, gazowe, lub elektroniczne. Jak również szereg innych przedmiotów, jak na przykład stosowne do lokalu meble. Najważniejsze z nich to lady, stoły i krzesła. Lecz w wyposażeniu mogą być również fotele, kanapy, ławy, a także wieszaki, dywany. Nie trzeba zapominać również, o wyposażeniu w meble restauracyjnej kuchni. Głównym składnikiem meblowym kuchni restauracyjnej są meble ze stali nierdzewnej. Dlaczego tak jest? Ponieważ są one odporne na różnego rodzaju uszkodzenia mechaniczne. Poza tym meble ze stali szlachetnej są łatwe w utrzymaniu należytej czystości. Wystarczy solidne przetarcie takich mebli, by uzyskać sterylną czystość. Wyposażenie stanowi również różnego rodzaju naczynia, oraz sztućce. Do wyposażenia gastronomicznego należą także ubrania dla personelu kuchennego, oraz dla kelnerów. Wszyscy pracownicy kuchni powinni posiadać ubrania w kolorze białym. Mniej rygorystyczny jest przepis dotyczący kelnerów i barmanów.

0 comment

Leave a Comment