Bitki z poledwicy wolowej

Lub że być przedmiot smaczniejszego w polskim domu, niż świeży, jednocześnie pełny i jedzący kotlet schabowy usmażony na złoto i cieniutko potłuczony? Aby schabowy miał idealną strukturę, wymaga być dobrze roztłuczony - na tyle, by mięso było się delikatne, i po przysmażeniu kruche, i również nie tak dużo, by kotlet nie był zbyt mały, inaczej podzieje na soczystości. I w przypadku bitek wołowych potrzebujemy pokroić ciało w wygodnej grubości plasterki, a potem tłuc je tłuczkiem do ciała, by osiągnęło dobrą grubość i strukturę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w dodatku z lekkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam zwyczajny tłuczek do mięsa, którym będziemy mogli sam sprawdzić jakość ubijanych kotletów. A przy większej kwot kotletów, na dowód dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, albo gdy używamy do nich mięso coś niższej jakości, na przykład karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie i wtedy, gdy przyrządzamy kotlety w biznesach żywienia zbiorowego, lub na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością robi się tłuczenie kotletów ręcznie, bo można już zdjąć z grup, ponadto tłuczek do mięsa jako urządzenie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na właśnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Stąd też, jeśli chcemy rozbijać mięso na kotlety często, w szybkiej liczbie, lub z prostego mięsa, oszczędźmy sobie sił i zainwestujmy w określone urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest łatwo popularna w obsłudze - wystarczy wprowadzić do niej kawałek mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, natomiast drugim otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na wszystkiej grubości mięsa. Jeśli chce nam, aby całe nasze kotlety były rozbite równomiernie, szybko i szybko, więc nie jest doskonalszego wyjścia, gdy właśnie kotleciarka do użytku domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie jest ostatnie taki wielki nakład - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem dobrym w obsłudze, w mieszkaniu w czystości, także nie przesadnie kosztownym, kiedy umiało się zdawać.